Wednesday, 24 November 2010

Kamus Bergerak ; Bukan Untuk Dijual


I've never really good in English. Padahal memang belaja english ni dari skolah Tadika Kemas Pengkalan Balak kot. Maybe sebab memang takde bakat dalam foreign language ni. Subjek english ni memang la jadi perosak result aku sejak UPSR, PMR, sampailah ke SPM. Aku suspek ini semua berpunca dari trauma menghapal bentuk-bentuk contohnye triangle, oval dll mase darjah 2 di Sekolah Kebangsaan Pengkalan Balak. Time tu aku ingat lagi memang payah semacam je dan cuak kene tanye ngan cikgu. Mungkin sejak peristiwa menggoncang jiwa itulah aku memang ban da subject english ni. Tapi ade sedikit anjakan paradigma la mase aku tingkatan 5Sc3 kat MRSM Muar dulu. Sebabnye, cikgu pisahkan kelas tambahan English mengikut ranking English.. So, memang sah-sah la aku dok kelas paling hujung.. X_X So, termotivate la sket nak berusaha lebih keras untuk meningkatkan prestasi english ku sayang.. 

Simple je skunk ni kalo tengok.. Tapi very traumatic mase aku berumur 8 tahun


Ok, cukuplah introduction tu.. Meh kembali ke topic perbincangan asal.. Jadinye, di sepanjang perjalanan mengharungi alam persekolahan  aku mempunyai beberapa orang kamus bergerak.. Memang beruntung la, sebab diorang sume memang power gile english dan hebat la.. Seryus kagum.. Memang hidup lebih mudah, selamat dan seronok ade kamus bergerak ni.. Sebut je perkataan Bahasa Melayu, terus keluar translation English.. Tak payah nak taip-taip or selak-selak.. So inilah Kamus Bergerak sepanjang mase.. *aku masih menggunakan perkhidmatan mereka sampai ke hari ini :D

   Kamus bergerak sesi : 2000-2003 
   Lokasi penterjemahan : Sekolah Ghafar Baba
   Lokasi sekarang : Biberach an der Riß, Germany


Kehebatan English dye ni memang takley dinafikan.. Camne le terer?  Tak tau la, rajin, berbakat dll.. Dye ni ade buku khas untuk kosa kata english.. Kadang-kadang ape dye tulis tu english tahap tinggi, aku pon tak paham.. hehe(sory amir :P).. Tapi skunk ni dok German.. Blaja gune bahase German.. Stress aku, rugi je terer english.. Joking again :D

   Kamus bergerak sesi : 2003-2005
   Lokasi penterjemahan : MRSM Muar + UTM Skudai
   Lokasi sekarang : Bandoeng, Indonesia




Kitorang kenal sebab kedua-duanya ponteng riadah petang, duduk kat asrama.. LOL. Sejak tu Mudd telah menjadi kamus bergerak aku.. Aku ingat lagi satu peristiwa aku menggunakan perkataan yang diajarkan kepadaku yaitu "residential area" untuk buat essay untuk EST.. Aku bagitau perkataan tu kat Sir Ilham, then dye cakap bagus, then dye pandang tinggi kat aku.. Aku pon = alamak, jangan ler ingat aku ni terer english plisss.. haha.. Then mase kuar result EST cam biase la, markah aku average je, dye lak cakap aku takley camni.. Patutnye orang cam aku kene score.. ZZzzzz.. Gelak guling-guling.

   Kamus bergerak sesi : 2005-2007
   Lokasi penterjemahan : KTT Sepang
   Lokasi sekarang : Malacca Manipal College



Budak ni aku suspek genius(study siket je da score).. Hahah.. english pon power, selalu gak jadi translator kat KTT dulu.. Pastu dengar lagu sambil kuarkan lyric ke dalam kertas.. Hebat.. Hoho..

Maka terciptalah Kamus Bergerak Edisi Terhad :

Jangan dapatkan di toko-toko buku yang tidak terpilih ~ pasti tak jumpe.

Jadi inilah sedikit sebanyak pasal kamus bergerak aku sepanjang masa. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada amir, mudd n dinbo di atas segala bantuan anda.. Sorry la ek kekadang tu mesti kaco korang tengah busy.. Btw, maybe ada antara pembaca yang kenal mereka dan menganggap mereka takde ar power or biase-biase aje.. Tapi bagi gw, mereka semua OK bangetttt!(cakap indo sket)..

Oh ye, siket tambahan.. Kat Jakarta ni aku study dalam bahase Indonesia.. So, jarang perlukan translator. English aku pon semakin hancor je aku rase semenjak duduk sini.. Huahuahua =.='

P/S : aku cilok gambar korang dari album kt Facebook.. jange mare ^_^

11 comments:

  1. hahaha...
    mcm2 ko ni akie..
    kembang seketika :p
    nnt jd kamus bergerak indon aku.. =)

    ReplyDelete
  2. lol.haha.
    aku dlu time darjah 2,kene tarik telinga ngan teacher rohani,sbb wat keje x kemas.tampal bntuk2 ni la dlm buku.haha

    ReplyDelete
  3. izdn : hohoho.. ok2

    anonymous : sapekah?? hehe
    aku x ingat pon sape teacher ak mase tu.. keh3

    ReplyDelete
  4. teacher tu garang dowh
    aku igt smpai skrg..rumah dekat ngan rmh aku je.haha.mlm tuh aku salah tampal bntuk rectangle kaler merah.aku cabut la balik,skali terkoyak page tuh,pastu tmpal balik,da comot.esoknye kene marah.tunding jari kat kepala n tarik tlinga.damn.haha

    ReplyDelete
  5. haha, xpe la..
    at least skunk ko tau rectangle tu cmne bentuk dye..
    ak rase ak da tau sape ko
    lol

    ReplyDelete
  6. ohoho...kita serupa...tp xsama
    skrg ni lagi kureng guna BI...
    xtau la bila tetiba dipanggil bg explanation kat omputih...ape la nk di haru birukan nti...eekeke

    ReplyDelete
  7. hehe, tu la..
    xley la nk bergantung sgt kepada kamus bergerak
    :P

    ReplyDelete
  8. HAHAHAHA....
    lawak gila. paling tak boleh belah ko punya gambar kamus Easy English Dictionary tuh... :))

    ReplyDelete
  9. opss..
    haha, mahal tu weh
    limited edition
    :)

    ReplyDelete
  10. weh...doktor2 specialist kat hospital kerajaan mostly sume main speaking je weh..get ready la balik ada translator!!ekekeke...

    ReplyDelete
  11. alamak pidin..
    bantuin gw nnt ya..
    T_T

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...