Wednesday, 6 July 2011

tak tau nak kasi tajuk ape

situasi

A ditangkap mencuri handphone kawannya si B(bongox giler curi hp member sure kantoi =.=').. B beritahu member-member lain C, D, then mereka g belasah si A setelah mengajak E dan F.. A dibelasah dan kemudian mereka menyebarkn kepada semua kawan-kawan supaya memulaukan si A kerana telah berbuat perbuatan yang tidak bermoral.. Si A kecewa dan coba mencari teman lain, dan terus mengamalkan mencuri di waktu lapang.. -TAMMAT-




cerita da tamat tapi entry ni belum selesai.. yang cuba aku nak cakapkan adelah mentaliti orang kite.. cerita tu salah satu contohnye la(mujur aku x penah mengalami dibelasah maupun membelasah walopon nk gk rase membelasah sebenarnye.. huhuhu).. member buat salah, kumpol, blasah, pulau.. pastu mengata ke.. bende ni memang banyak berlaku dan aku xdelah bersih dari situasi-situasi seperti ini..

so untuk pendapat aku sebenarnya aku tak berkenan sangat dengan apa yang diamalkan sekarang.. sepatutnya jika seseorang tu anggap dia kawan, blasah dan pulau bukanlah cara terbaek.. seseorang harus mencoba membantu kawannya yang bermasalah tu.. bukannya bila tau member dye x berapa nak betul, tinggalkn sebab dye pengaruh buruk or whatsoever.. sebagai kawan patutnya dialah yang bimbing member dye menuju ke arah yang benar or at least memberi sokongan ke arah perbaikan.. kite sendiri tak tau sebab apa dye buat benda salah tu, mungkin sebab dye sangat tak mampu, dia dpaksa ugut, atau dye memang ade masalah psikology asek nk mencuri(ade ke?), xpon itulah caranya  dye nk ungkapkn apa masalahnya kt temannya.. ni tidak.. x tau pape tros nak balun.. then dah kne pulau mamat tu pon cari member mostly ntah sape-sape.. pastu terpesong lagi, silap-silap merompak setelah mengulangi mencuri banyak-banyak kali akibat kecewa dengan teman-temannya dahulu...

bagaimanapun aku xdelah cakap xley nk pulaukan sape2 kan.. tapi sebagai seorang kawan, korang la yang try nasihatkan or sedarkan member korang tu.. kalo die tu da keras sangat degil barulah pikir-pikir nak pulaukan or blasah or pape yang lain.. aku raselah, kalo xde yang nak slowtalk or fasttalk mungkin sampai bile-bile member tu x brubah.. maybe tak sedar diri or x mampu nk berubah perlu dbantu.. tiap orang lain kn..

kesimpulannya, kalo ada member or kenalan yang bermasaalah.. cuba bantu bukan tinggalkan.. or at least jangan tambah masalah mereka..

kisah ni tidak melibatkan yang hidup mahupon yang pengsan.. sekian

3 comments:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...